Eerste webinar 'suïcidaal in tijden van corona'

21-02-2021

Op 15 februari was het dan zover. Het eerste Webinar van het trainersteam van Groeimee ging live! Een spannend proces want het verzorgen een training, waar we jarenlange ervaring in hebben is iets anders dan een Webinar.

Jelko van Riet, de specialist in ons team op gebied van suïcide preventie, hield een 2 uur durende Webinar over het thema; suïcide preventie bij jongeren in tijden van corona.
Ruim 120 mensen hadden zich opgegeven. Dat geeft wel aan dat het thema leeft  en er duidelijk behoefte aan meer kennis en kunde over dit onderwerp.
De onderwerpen die voorbij kwamen waren:

  • Het puberbrein in coronatijd
  • Kwetsbaarheid
  • Suïcidale proces
  • Wat jij kan doen als jeugdprofessional


De vragen die gesteld werden gingen met name over:
Hoe weet je of het serieuze signalen zijn? Hoe ga je in gesprek?
Hoe doe je dit als er sprake is van een diagnose van autisme?

Helaas was er te kort tijd om op iedere vraag diep in te gaan, maar dit hoort bij een Webinar.
Uit de evaluaties kwamen veel tops en maar ook tips. Met deze Webinar hebben we een brede doelgroep met verschillende kennisniveaus aangesproken. Hierdoor konden we tegemoet komen aan de behoefte van een groot deel van de groep. Ook gaven deelnemers aan dat zij nog meer behoefte hadden aan praktische tools en verdieping.Jelko over de Webinar ‘’Suïcidaal in tijden van Corona’’:
 
‘’Om deze eerste keer Webinar geven is best erg spannend, maar ook had ik er heel veel zin in. We hebben met elkaar besproken hoe we konden aansluiten op de invloed van Corona op suicidaliteit onder jongeren. We kregen hier namelijk veel vragen over. Ook wilden we iets organiseren wat voor een brede doelgroep toegankelijk was en gratis, zodat iedereen het kon volgen.

Zelf werd ik erg enthousiast van de betrokkenheid die er was vanuit de deelnemers, hun vragen en leergierigheid. Ik heb het gevoel dat we middels deze Webinar toch een groep mensen iets meer hebben kunnen meegeven over dit thema en tips voor in de praktijk. Ik merkte dat niet overal ruimte voor was in de Webinar en ik hier op dat moment keuzes moet maken over wat niet en wat ik wel ging vertellen. Dit was wel even wennen en hierin zou ik mezelf nog wel wat vaardigheden eigen willen maken, hoe hiermee om te gaan. De verwachtingen lagen hoog van beide kanten waarop ik ter plekke moest improviseren en moest aanpassen. Duidelijk uit de reacties van de deelnemers is dat er behoefte is aan verdieping. Ik ga hierover nadenken hoe we dit eventueel in de toekomst vorm kunnen geven met alle andere waardevolle tips en ervaringen uit deze eerste Webinar, waarvan ik enorm heb geleerd."