Rapportages zijn van grote invloed op de voortgang van het traject voor de cliënt en hun systeem. Er wordt beeld gevormd en dit staat vast op papier. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Daarom is zorgvuldigheid en objectiviteit erg belangrijk! Concreet, feitelijk en doelgericht schrijven; dat is waar het over moet gaan.
Noodzaak is dat wat je ziet en hoort zo concreet & feitelijk mogelijk opschrijft, waarbij er geen ruimte is voor interpretatie van degene die het leest. Wat je schrijft zou voor iedereen leesbaar moeten zijn en je mening laat je buiten beschouwing tenzij dit expliciet wordt verzocht.
In dit werk krijg je te maken met complexe, emotionele situaties. Dit kan afleiden en je meenemen in het verhaal en het schrijven van je rapportage beïnvloeden. Het kan hierdoor onbedoeld lang en gekleurd worden en kost je veel tijd. Dit kan onduidelijkheid scheppen of zelfs klachten veroorzaken.
In deze training van 2 dagdelen leer je feitelijk, doelgericht en helder te rapporteren in begrijpelijke taal. Het is kort en bondig en het zal gaan waar het over moet gaan!
Naast dat dit je ongelooflijk veel tijd bespaart, is je rapportage hierdoor ondersteunend. Je geeft inzicht in de situatie en het biedt transparantie in het werk wat je doet, zowel naar de client als anderen die het lezen!
In deze training komen de volgende onderdelen aan bod:
Na het volgen van deze training heb/kun je:
Centraal bij de trainingen van Groeimee staat het ervarend leren. Compacte theorie verweven met ervaringsgerichte oefeningen.
Na afloop heb je je kennis en je repertoire aan vaardigheden uitgebreid. Experimenteren, leren en reflecteren in een sfeer van vertrouwen en plezier!
Drs. Yvonne van Pouderoijen is orthopedagoog (expertise Huiselijk Geweld en Kindermishandeling), trainer, gastdocent en teamleider van ons trainingscentrum.
Yvonne heeft jarenlange ervaring in het werken binnen de jeugdzorg als gedragswetenschapper, teammanager, behandelcoördinator, hulpverlener en trainer. In de rol als inhoudelijk adviseur vanuit het Landelijk Netwerk Veilig Thuis is zij in 2018 betrokken geweest bij het opstellen van het afwegingskader bij 4 van de 8 beroepsgroepen. Tevens was zij aandachtfunctionaris Triage-instrument en landelijk trainer Triage- Instrument, herziende versie. Momenteel is zij naast haar werk als trainer ook projectleider & onderzoeker bij de Regionale Kenniswerkplaats Jeugd Noord-Holland op het thema Meldcode & Empowerment.