Keurmerk Meldcode Cedeo erkend RegisterPlein Stichting Kwaliteitsregister Jeugd Veilig Trainen

Feitelijk en zorgvuldig registreren/rapporteren

feitelijk, doelgericht en helder rapporteren
Startdata (eerstvolgende groep): 20-10-2022
Alkmaar of Egmond
Twee dagdelen van 3.5 uur
SKJ punten 9.20. Registerplein: 6.5 punten SKJ
€ 199,00
Als professional in de (jeugd)hulpverlening gaat er geen dag voorbij zonder dat je bevindingen vastlegt middels rapportage in cliëntdossiers. Hierbij is duidelijke schrijftaal, een feitelijke weergave van gebeurtenissen en een juiste analyse op papier zetten een belangrijk onderdeel van je werk.

Rapportages zijn van grote invloed op de voortgang van het traject voor de cliënt en hun systeem. Er wordt beeld gevormd en dit staat vast op papier. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Daarom is zorgvuldigheid en objectiviteit erg belangrijk! Concreet, feitelijk en doelgericht schrijven; dat is waar het over moet gaan.

Noodzaak is dat wat je ziet en hoort zo concreet & feitelijk mogelijk opschrijft, waarbij er geen ruimte is voor interpretatie van degene die het leest. Wat je schrijft zou voor iedereen leesbaar moeten zijn en je mening laat je buiten beschouwing tenzij dit expliciet wordt verzocht.

In dit werk krijg je te maken met complexe, emotionele situaties. Dit kan afleiden en je meenemen in het verhaal en het schrijven van je rapportage beïnvloeden. Het kan hierdoor onbedoeld lang en gekleurd worden en kost je veel tijd. Dit kan onduidelijkheid scheppen of zelfs klachten veroorzaken.

In deze training van 2 dagdelen leer je feitelijk, doelgericht en helder te rapporteren in begrijpelijke taal. Het is kort en bondig en het zal gaan waar het over moet gaan!

Naast dat dit je ongelooflijk veel tijd bespaart, is je rapportage hierdoor ondersteunend. Je geeft inzicht in de situatie en het biedt transparantie in het werk wat je doet, zowel naar de client als anderen die het lezen!

In deze training komen de volgende onderdelen aan bod:

 • Het positieve effect van feitelijk schrijven
 • Feiten te scheiden van meningen en/of interpretatie
 • Doelgericht en effectief schrijven
 • Afstemmen op de lezer (perspectief innemen)
 • Wat schrijf je wel en wat schrijf je niet op
 • Welke woorden laten ruimte voor interpretatie en gebruik je liever niet

Na het volgen van deze training heb/kun je:

 • Inzicht in effecten van feitelijke rapportage/ registratie
 • Effectief en doelgericht rapporteren
 • Schrijven in begrijpelijke taal
 • Feiten van scheiden van meningen en/ of interpretaties
 • Het perspectief van de lezer in nemen
 • Kennis over wat je weglaat (kort/ bondig en relevant)
 • Hoe je interpretatie van tekst zo veel mogelijk voorkomt
 • Objectief en actief schrijven
 • Hoe je tijd kunt winnen met kort en bondig rapporteren

Centraal bij de trainingen van Groeimee staat het ervarend leren. Compacte theorie verweven met ervaringsgerichte oefeningen.

Na afloop heb je je kennis en je repertoire aan vaardigheden uitgebreid. Experimenteren, leren en reflecteren in een sfeer van vertrouwen en plezier!

Trainers

Yvonne van Pouderoijen

Yvonne van Pouderoijen

Drs. Yvonne van Pouderoijen is orthopedagoog (expertise Huiselijk Geweld en Kindermishandeling), trainer, gastdocent en teamleider van ons trainingscentrum. 

Yvonne heeft jarenlange ervaring in het werken binnen de jeugdzorg als gedragswetenschapper, teammanager, behandelcoördinator, hulpverlener en trainer. In de rol als inhoudelijk adviseur vanuit het Landelijk Netwerk Veilig Thuis is zij in 2018 betrokken geweest bij het opstellen van het afwegingskader bij 4 van de 8 beroepsgroepen. Tevens was zij aandachtfunctionaris Triage-instrument en landelijk trainer Triage- Instrument, herziende versie. Momenteel is zij  naast haar werk als trainer ook projectleider & onderzoeker bij de Regionale Kenniswerkplaats Jeugd Noord-Holland op het thema Meldcode & Empowerment.

Ik wil deze training doen

Direct aanmelden

Referenties

"Ik had niet kunnen bedenken dat een ‘saai’ onderwerp als rapporteren zo leerzaam zou kunnen zijn."
"Overzichtelijke, inhoudelijk correcte training. Een aanrader!"
"Je leert kritisch naar je eigen stijl en teksten te kijken."