Poppetjes helpen het gesprek op gang te brengen en dit gesprek verloopt via de poppetjes. Door de situatie letterlijk met de poppetjes in beeld te brengen helpt dit juist ook de taalvaardige mensen. Veelal vormt ‘’het praten’’ een rookgordijn voor dat wat er daadwerkelijk aan de hand is.
Door goed te luisteren naar het verhaal van de cliënt en deze creatief met de poppetjes in beeld te zetten worden moeilijke dingen zichtbaar en komen mensen tot een dialoog over zichzelf. Wanneer je dit duidelijk in beeld zet wordt voor mensen hun lief en leed (schatten & schades) en hun loyaliteiten die spelen helder. De persoon die zijn eigen situatie in beeld ziet krijgt (zelf)inzicht.
Door op deze wijze te werken lukt het mensen beter om hun leven te overzien en ontstaat er bewustwording van de eigen beleving van de situatie. Samen ga je op zoek naar nieuwe keuzes die niet vanuit het overlevingsdeel (kind-positie), maar vanuit de volwassen-positie (ratio) kunnen worden gemaakt.
In deze training wordt veel aandacht besteed aan jouw eigen ontwikkelde patronen en hierdoor onbewust jouw reacties en interacties met cliënten. Je bent je ‘’Eigen instrument’’!
Door het herkennen van deze eigen gedragspatronen lukt het je als professional om op een open wijze in contact te staan met de cliënt en het gezinssysteem.
Je werkt oplossingsgericht, vanuit Empowerment en geeft erkenning en ruimte voor de oplossing van de cliënt/ gezin zelf.
In deze training komen de volgende onderdelen aan bod:
Na het volgen van deze training heb/kun je:
In deze training wordt gewerkt met kleine groepen van maximaal 6 deelnemers. Hierdoor wordt de veiligheid en individuele aandacht geborgd.
De aansluitende supervisiemomenten zijn verplicht.
Centraal bij de trainingen van Groeimee staat het ervarend leren. Compacte theorie verweven met ervaringsgerichte oefeningen.
Na afloop heb je je kennis en je repertoire aan vaardigheden uitgebreid. Experimenteren, leren en reflecteren in een sfeer van vertrouwen en plezier!
Beppie Loogman is SKJ geregistreerd Jeugd en Gezinsprofessional.
In 1976 begon haar carrière in de jeugdhulpverlening. Ze wilde het toen vooral leuk maken voor kinderen in moeilijke situaties. Al snel kwam ze erachter dat kinderen het vooral goed willen hebben met hun ouders. Ze is zich meer gaan richten op het hele gezin en zo is zij steeds meer gaan ontdekken over de verhoudingen in families. Haar specialisatie ligt dan ook op het gebied van het systemisch gedachtengoed en contextueel werken.
Daarbij zet Beppie beeldend materiaal in om snel en effectief inzicht te krijgen in complexe situaties en patronen. Het inzetten van deze methodiek heeft ze “Gezin op tafel “genoemd en verspreid ze nu door de hierover trainingen aan te bieden bij Stichting Groeimee.
Annemieke Brouwer is psycholoog en heeft al jaren een zelfstandige, gemengde praktijk met zowel kinderen als volwassenen. Ze is daarbij ook werkzaam als trainer binnen het bedrijf op het gebied van autisme, ouders en opvoeding, gezin op tafel en NLP. Juist de brede, lange ervaring in het hele vakgebied maakt dat ze snel inzicht heeft in de patronen er die binnen een systeem zijn. Gezin op tafel maakt deze patronen zichtbaar voor de cliënt en biedt de mogelijkheid om het gezin daarin mee te nemen en op die wijze verandering te creëren.